Bilbao voor beginners
Bilbao bezoeken

De kans is groot dat u deze website bezoekt omdat u antwoord wilt hebben op de vraag of Bilbao de moeite waard is om te bezoeken. Wij kunnen deze vraag alleen maar met een volmondig 'JA' beantwoorden. Bilbao is dynamisch, Bilbao is veilig, Bilbao is relatief goedkoop en Bilbao heeft voor iedereen wel wat te bieden. Onze eerste kennismaking met Bilbao was in de zomer van 2016. We hebben toen ook San Sebastian en Barcelona bezocht en we vonden allemaal Bilbao de leukste stad. Als je wilt kun je er zelfs naar het strand. Bilbao heeft meerdere stranden buiten het stadscentrum, waarvoor je soms alleen maar twintig minuten in de metro hoeft te zitten.

Bilbao bezienswaardigheden

Bilbao heeft duidelijk meer te bieden dan de grote publiekstrekken Guggenheim Bilbao.
De site
top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Bilbao op een rijtje gezet:
Bilbao bezienswaardigheden top 10

Reizen naar Bilbao

Er zijn grofweg twee populaire manieren om naar Bilbao te reizen. De snelste wijze is per vliegtuig. Met KLM of Vueling vlieg je in twee uur tijd rechtstreeks vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar het internationale vliegveld van Bilbao. Vanuit Brussel kun je met Brussels Airlines rechtstreeks naar Bilbao vliegen. Vanaf regionale luchthavens kun je ook naar Bilbao reizen. Je hebt dan wel een overstap nodig.

Aeropuerto de Bilbao ligt op nog geen tien kilometer ten noorden van het centrum van de stad. Daarmee heb je vrij snel en relatief goedkoop toegang tot de stad. De bus is de goedkoopste manier om vanaf het vliegveld naar de stad te reizen. De taxi is echter sneller en efficiënter. Je betaalt wel wat meer, maar als je met meerdere personen reist is de meerprijs niet onoverkomelijk. Een taxirit naar het centrum van Bilbao duurt ongeveer 15-20 minuten.

Via TaxiTender kun je vooraf exact zien wat jouw taxirit van of naar de luchthaven kost. Geen stress om de beschikbaarheid of angst om oplichting. Je weet immers vooraf exact wat je kwijt bent en de chauffeur staat op tijd te wachten op de luchthaven of pikt je op de afgesproken tijd op bij je hotel, appartement of elders. Je kunt je taxirit(ten) vooraf online boeken. Annuleren kan ook, als blijkt dat je reis uiteindelijk niet doorgaat!

Bekijk de prijzen op TaxiTender voor taxiritten van/naar de luchthaven van Bilbao

Je kunt natuurlijk ook met de auto naar Bilbao. Vooral in de zomermaanden zie je redelijk wat Nederlandse kentekens in het straatbeeld van Bilbao. De meeste toeristen combineren Bilbao dan met een rondreis door Baskenland of als tussenstop richting een andere bestemming in Spanje (of Portugal). Om apart voor Bilbao de hele autorit te maken is kosten- en tijdtechnisch vaak niet zo handig. De afstand over de weg van Utrecht naar Bilbao bedraagt ongeveer 1400 kilometer. Als je zonder verkeersproblemen met de auto naar Bilbao zou kunnen rijden dan ben je tussen de twaalf en dertien uur kwijt exclusief de onvermijdelijke pauzes. In de realiteit ben je inclusief pauzes vaak al een uurtje of zestien onderweg.

Autorijden is vrij relaxed in Bilbao als je het vergelijkt met andere grote steden. Je bereikt vanaf de snelweg al vrij snel de binnenstad en het verkeer daar is niet zo druk als dat je zou verwachten, mits je de spitsuren een beetje ontwijkt. De auto kun je in het centrum alleen maar tegen betaling parkeren. Dat kan op straat, maar het is vaak handiger om dat in een parkeergarage te doen. De grotere hotels hebben vaak een eigen parking waar je als gast tegen betaling kunt parkeren.

Reizen binnen Bilbao

Bilbao heeft een modern en efficiënt openbaar vervoer. Het wordt vooral gebruikt door locals, maar ook voor toeristen bieden de tram, metro en bus van Bilbao zeker voordelen. Je kunt op deze wijze handig de grotere afstanden overbruggen. In veel gevallen zullen de afstanden die je binnen Bilbao echter niet zo groot zijn. Het centrum is vrij compact waardoor alles goed te belopen is. Je kunt binnen twee dagen zowat heel Bilbao bezoeken zonder gebruik te maken van het openbaar vervoer en zonder de blaren onder je voeten te lopen. Mocht het weer echter tegenvallen dan is het goed te weten dat je op een goed en betrouwbaar vervoer kunt terugvallen.

Wegwijs in Bilbao

Navigeren in Bilbao is niet zo lastig. Dat komt omdat je een aantal vaste navigatiepunten gemakkelijk kunt onderscheiden en een groot deel van het nieuwe centrum van Bilbao een zogenaamd gridpatroon heeft. Hierdoor raak je niet zo snel de weg kwijt. Waar wij veel aan hadden tijdens onze bezoeken aan Bilbao zijn de gratis plattegrondjes die je op allerlei plekken kunt krijgen zoals bij de toeristische dienst en bij hotels. Hierop staan de belangrijkste bezienswaardigheden duidelijk aangegeven en kun je door middel van gekleurde straten zien waar je moet zijn om te shoppen, waar de restaurants zich concentreren, waar het nachtleven zich afspeelt en waar je moet zijn voor kunst en cultuur.

Gratis naar binnen

Als je een stedentrip naar Bilbao maakt dan is de Bilbao Card handig. Met deze kortingskaart mag je gedurende 24, 48 of 72 uur gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en kun je diverse musea (inclusief het Guggenheim Museum) en monumenten gratis bezoeken. Je kunt de Bilbao Card vooraf via internet kopen.

Overnachten

In Bilbao is een vrij ruime keuze aan hotels. Er is hierbij sprake van een goede mix van nieuwere en oudere hotels, klassieke hotels en modernere hotels en vooral ook van verschillende prijsklassen. Daarbij moet opgemerkt worden dat de hotels in Bilbao over het algemeen als zeer betaalbaar beschouwd mogen worden. De prijs-kwaliteitverhouding is in Bilbao over het algemeen prima voor elkaar. Om de loopafstanden enigszins leuk te houden kun je het beste een redelijk centraal gelegen hotel nemen. Je moet dan wel weten dat het oude historisch centrum niet in het hart van de stad ligt, maar aan de rand van het hart van de stad. Als je op de plattegrond een lijn trekt vanaf het Parque de Doña Casilda Iturrizar (of het Museo de Bellas Artes) naar de onderkant van het oude centrum dan is alles boven deze lijn tot en met de rivier Nervión een prima locatie om te overnachten.

Zelf verblijven wij altijd in het comfortabele Barceló Bilbao Nervión hotel, dat ideaal gelegen is tussen het Guggenheim museum en Casco Viejo (de oude binnenstad). Je kunt het hotel met de auto uitstekend bereiken en de auto tegen betaling parkeren in de parkeergarage onder het hotel.

Er zijn inmiddels zoveel boekingssites dat je kunt verdwalen in het ruime aanbod. Wat wij zelf altijd doen is bij vergelijkingssite Trivago zoeken. Je ziet dan meteen de prijzen per aanbieder, zodat je snel kunt zien waar je de laagste prijs voor een bepaald hotel betaalt.
Bekijk de goedkoopste hotelprijzen in Bilbao via trivago.nl

Eten en drinken

Gastronomie is misschien wel het bekendste visitekaartje van Baskenland. Dit is het gebied waar lekker eten en drinken tot de belangrijkste geneugtes van het leven behoort. Veel locals krijgen de liefde voor mooie gerechten met de paplepel ingegoten. Hoogtepunt wordt voor veel bezoekers gevormd door de pinxtos. Dit zijn Baskische tapas die vaak van een zeer hoog niveau zijn. Als je een bar binnenloopt word je soms overweldigd door de enorme keuze aan mooie pinxtos die op de bar uitgestald staan. Dat begint al in de ochtend, als de meeste pinxtos nog bestaan uit kleine belegde broodjes, sandwiches en tortilla (Spaanse omelet). Naarmate de dag vordert verandert ook het aanbod van de pinxtos.

Het oorspronkelijke idee achter de pinxtos is hetzelfde als bij de tapas: een klein hapje voor bij een glas wijn of een biertje. Voor locals is dat vaak ook nog wel zo. Je neemt een drankje en pakt daar één of twee pinxtos bij. Doe je dat een paar keer achter elkaar dan heb je eigenlijk vaak al voldoende gegeten. Op deze manier wordt het sociale en smakelijke goed met elkaar gecombineerd.

Mocht je je in hebben kunnen houden met de pinxtos en 's avonds nog voldoende trek hebt om uit te gaan eten bedenk dan dat men hier zelden voor 21 uur 's avonds aan tafel gaat. Restaurants die gaan vaak wel al rond een uur of zeven open, maar echt druk wordt het pas later op de avond. Drie gangen is in een restaurant redelijk gebruikelijk. Bij de eerste gang, het voorgerecht, worden de gerechten vaak door het hele gezelschap gedeeld. Bij het hoofdgerecht kan dat ook, maar hierbij zie je het minder. Als nagerecht kun je gaan voor zoet, hartig (kaas) of koffie. Dineren is in Bilbao goed maar vaak ook vrij duur, zeker als je het vergelijkt met de lunch. Uitgebreid lunchen (3 gangen) is niet ongebruikelijk in Bilbao. Dat is niet alleen erg smaakvol, maar ook relatief goedkoop als je gaat voor het vaak uitstekende dagmenu dat tijdens de lunchtijd geserveerd wordt. Locals maken hier massaal gebruik van. A la carte eten is vaak aanzienlijk duurder dan het dagmenu.

In Bilbao wordt van alles gedronken zoals water, frisdrank, cocktails maar natuurlijk wijn en bier. Veel wijnen die in Bilbao geschonken worden zijn geproduceerd in Baskenland. Wat je op zal vallen is hoe goedkoop de glazen en flessen wijn in de horeca zijn. Vaak heb je al voor minder dan twee euro een aangenaam glas wijn. Een wijnsoort die je zeker eens moet proberen als je in Bilbao bent is Txakoli. Deze zeer droge witte wijn wordt vooral in Baskenland gemaakt, is aan de zoetzure kant. Er is een speciale manier om Txakoli in te schenken: men houd de fles hoog boven het glas om van daaruit de wijn als het ware in het glas te laten vallen. Door de lucht die zich hierdoor met de wijn vermengd zou er meer smaak ontstaan.

Voor bierliefhebbers is Bilbao minder interessant dan voor liefhebbers van wijnen. In de regio is het aantal locale zeer beperkt. Er zijn wat brouwerijen in San Sebastian, maar deze bieren vinden amper hun weg naar de horeca in Bilbao. Je zou dan verwachten dat je massaal Spaanse bieren op de tap zou zien, maar zelfs dat valt tegen. Ja, je ziet wel wat San Miguel, Cruzcampo, Mahou of Estrella Damm, maar het is de Nederlandse brouwerij Heineken die hier de markt domineert. Het zijn dan ook vooral Heineken en Amstel (met diverse varianten zoals Radler en Oro) die je in de bars en restaurants van Bilbao aantreft.

Winkelen

Hoewel Bilbao niet direct in de reisgidsen vermeld wordt als ultieme shoppingbestemming, kun je hier heel goed winkelen. Als winkelstad is de diversiteit groot genoeg, zijn de prijzen die je betaalt niet minder gunstig dan in Nederland en is er sprake van een vrij compacte binnenstad waarbinnen de winkels zich concentreren. In het oude centrum (Casco Viejo) zijn het vooral kleinschalige winkels en boetieks. Daar zitten leuke kleding- en schoenenwinkels tussen, maar natuurlijk ook een aantal echte toeristenwinkels waar niet iedereen op zit te wachten. Daar ontkom je niet aan. Al met al hebben we in de oude binnenstad zeker meerdere shops gezien die echt wel de moeite waard zijn om eventjes te gaan snuffelen.

De grote winkelstraat van Bilbao is Gran Vía de Don Diego López de Haro. Een hele mond vol zeg maar. Een redelijk groot deel van deze brede straat is als voetgangersgebied aangeduid. Zoals zo vaak in grote steden zitten hier vooral de grote ketens. Dit zijn immers de duurste vierkante meters aan winkeloppervlakte. Als zelfstandig ondernemer zijn dit soort locaties vaak te duur. Wie graag bij de internationale en Spaanse ketens winkelt die is hier prima op zijn/haar plek. Zo zit hier onder andere het bekende Spaanse warenhuis Corte Inglés. Persoonlijk winkelen wij het liefste in de wijk Indautxu. Dit is het gebied ten zuidwesten van Plaza Moyua.

Mocht je eind juli of begin augustus naar Bilbao reizen dan val je letterlijk in de prijzen. De jaarlijkse zomeruitverkoop wordt dan gehouden. Kortingen van50% of meer op de zomercollectie zijn dan geen uitzondering.

Ontdek Bilbao op de fiets

Hoewel het fietsen nog niet zo in het dagelijks leven geïntegreerd is als in Nederland is Bilbao een leuke bestemming om met de fiets te verkennen. Het aantal fietspaden neemt toe, maar op veel plekken moeten fietsers het voetpad delen met de voetgangers of de weg delen met auto's, motoren, vrachtwagens en bussen. Het is daarom wel opletten geblazen en vooral rekening houden met de andere weggebruikers. Fiets daarom niet te hard tussen de voetgangers door. Houd je je daar niet aan dan kun je zeker op een opmerking rekenen die niet altijd even vriendelijk is. Je kunt in Bilbao een fiets huren per dag (of langer) bij een paar verschillende fietsverhuurders.

Een aanrader is om deel te nemen aan een georganiseerde fietstocht door Bilbao. Tijdens een drie uur durende fietstocht met Engelstalige gids leer je de stad en zijn achtergronden kennen. Als je de fietstocht boekt voor de eerste dag dat je in Bilbao bent dan ben je meteen een beetje wegwijs in de stad. De Bilbao fietstocht met gids kun je eenvoudig vooraf via internet reserveren.

Bilbao met kinderen

Is Bilbao een leuke bestemming voor kinderen? Dat hangt helemaal af van de leeftijd van de kinderen en hoe de kinderen omgaan met een stedentrip. Bilbao kent geen grote pretparken, een grot dierentuin of andere attracties die speciaal op kinderen gericht zijn. Ja, je hebt parken en op straat kom je kleine speeltuintjes tegen, maar een topbestemming voor kids is Bilbao niet. daar tegenover staat dat het een aangename en veilige stad is, waar je zonder al teveel frustraties met je kinderen rond kunt lopen. Het is er allemaal vrij relaxed. Dat is ook wel wat waard. Als het goed weer is dan kun je met de kids natuurlijk naar het strand van Bilbao gaan.

Onderschat kinderen niet. Ook al geven ze niets om musea, het Guggenheim is met wat oudere kinderen prima te doen. Als kinderen enigszins openstaan voor nieuwe culinaire ontdekkingen dan zijn de pinxtos natuurlijk een leuke uitdaging voor ze. Met deze kleine hapjes kunnen ze laagdrempelig kennis maken met de verschillende smaken die Bilbao voor ze in petto heeft. Veel kinderen vinden dit een leuk onderdeel van de vakantie.

Meer info over Bilbao

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Bilbao:
Bilbao informatie
Bilbao in één dag
bijzondere plaatsen in Bilbao

Bilbao weer & klimaat

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy